Examensarbete om datadioder på link22 kan ge anställning

På link22 har vi alltid ett öga öppet för talangfulla och engagerade studenter. Vi gör det enkelt för duktiga studenter att visa framfötterna genom examensarbeten. Det senaste exemplet är Ellen Brunnström och Martin Steen-Holmberg som precis har avslutat sitt examensarbete på link22. De har inte bara levererat ett imponerande arbete, utan har också visat sig vara fantastiska medarbetare som passar perfekt in i företagets kultur.

Vi frågade Ellen och Martin om deras resa. De berättade hur de kom in på cybersäkerhet, hur det är att vara en del av link22, vad framtiden kan komma att innehålla och vad cybersäkerhet är i den privata sfären.

Ellen Brunnström and Martin Steen-Holmberg

Att odla intresse för datasäkerhet

Ellen har varit intresserad av dataspel så länge hon kan minnas. Datateknik blev hennes passion från tidig ålder. Som uppvuxen i Linköping kände hon att det inte fanns några andra linjer på kartan för henne. Datateknik var det som gällde. Ellen tycker om problemlösningen, särskilt inom mjukvara. Hon älskar hur man kan ha sönder och bygga upp mjukvara på kort tid för att snabbt förstå och lära sig.

Ellen Brunnström

- Det viktigaste jag lärde mig på universitetet var inte specifik kunskap inom datasäkerhet utan snarare förmågan att snabbt lära mig nya saker inom området.

Martin har varit fäst vid datorn sedan han var barn. Han ägnade sig främst åt spel som LoL och CoD och det var först senare han upptäckte sin passion för datateknik. Det var därför förstavalet när han senare sökte utbildning. Det som fascinerar Martin med datateknik är den outnyttjade potentialen som området erbjuder. Han tror att datateknik kan appliceras på och förbättra många samhällsområden, och att det är fullt av både mening och potential. Allt från att spåra bussen i realtid till att effektivisera sjukvården och att skapa 3D-modeller för att öva på dissekering.

Martin och Ellen fick tips om att skriva examensarbete hos link22 av en person med kännedom om både små och stora företag i regionen. De tog kontakt och fick snart tillbaka ett konkret exjobbsförslag.

- Det var bra för oss att få ett förslag. Vi hade något att utgå ifrån och kunde inom kort återkomma med de justeringar som behövdes för att få godkännande från Linköpings universitet.

Ett examensarbete om datadioder

Uppdraget gick ut på att undersöka om en fysisk datadiod kan ersättas av en virtuell variant utan att tumma på funktion och säkerhet. De kom fram till att de virtuella varianter som finns idag inte är lika säkra som en traditionell fysisk datadiod men att de kan prestera lika bra som fysiska datadioder för vissa utvalda kriterier. De tror att virtuella datadioder i framtiden kan bli lika säkra som fysiska och att det behövs mer forskning inom området.

Martin Steen-Holmberg

- Vi fick god hjälp av handledare och experter hos link22. Då och då kom medarbetare förbi exjobbkontoret, frågade om vårt arbete och erbjöd hjälp. Vi fick uppleva en härlig företagskultur full av samarbetsvilja och ambition.

Ellen berättar att de båda uppskattade att sitta nära experter med mångårig erfarenhet för att snabbt lära sig. Något de tror hade varit svårare på ett större företag där avdelningarna är fler och hierarkin brantare.

Cybersäkerhet och framtiden

Martin reflekterar över en attack mot dagligvaruhandeln där kassasystemet slogs ut, han påpekar att svagheten med stora system är att en attack kan skapa stor förödelse. Han tror att vi kommer se generellt ökad fragmentering för att separera “point of failures” och på så vis minska konsekvenserna av varje attack.

På frågan om specialisering säger Ellen att det just nu handlar om att lära sig helheten runt link22 och cybersäkerhet i stort. Om och när det blir en specifik inriktning får framtiden utvisa.

För Martin handlar datateknik om att använda teknologin för att göra världen bättre och lösa verkliga problem. Han tycker att det är spännande att arbeta inom ett område där det ständigt finns utmaningar och möjligheter att lära sig nya saker. Genom sitt arbete inom datateknik och cybersäkerhet vill Martin bidra till att skapa en bättre framtid för alla.

För Ellen handlar cybersäkerhet om att lösa komplexa problem och skydda viktiga data från skadliga intrång. Att arbeta inom cybersäkerhet ger henne möjligheten att arbeta med den senaste tekniken och att ständigt utmana sig själv för att hitta nya och bättre lösningar på de problem som uppstår. Genom sitt arbete vill Ellen hjälpa till att göra digitala system tryggare.

Examensarbete och anställning

Att skriva examensarbete hos link22 är en god möjlighet för studenter att få arbeta tillsammans med erfarna cybersäkerhetsexperter och få en första inblick i hur det är att arbeta i en spännande bransch med nära koppling till samhällskritiska funktioner. För Ellen och Martin var examensarbetet på link22 inte bara en utmaning, utan också en möjlighet att skaffa sig värdefulla erfarenheter som nu har lett till att de har blivit anställda hos företaget.

För att fortsätta leverera cybersäkerhet av god kvalité behöver link22 hela tiden ny energi, kompetens och erfarenhet. Studenter med relevant utbildning är en viktig del av detta och vi ser examensarbete som en bra väg in för alla parter. Om du eller någon du känner är intresserad av att göra samma resa som Ellen och Martin uppmanar vi till ett besök på vår karriärsida.

Scroll to top